najstirhic - expert na internetové prehliadače

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Tvoríme webové stránky - Úvod (1)

Je Internetový vek a mnoho ľudí by chcelo robiť svoje vlastné webové stránky, ale nevedia ako na to.
Preto by som vám chcel ukázať, ako sa to robí. Pripravujem dlhší návod rozdelený do niekoľkých častí . V tejto časti vám poviem niečo o zrode a vývoji Internetu.

TO, ČO TU PÍŠEM, NEMYSLÍM VÁŽNE. LINK

Ako vznikol Internet

Internet stvoril náš Pán, Bill Gates, niekoľko tisíc rokov po tom, ako stvoril svet. Vymyslel spôsob, ako pospájať počítače po celom svete a umiestniť na ne webové stránky. Ide vlastne o súbory prehliadateľné jeho úchvatným Internet Explorerom.

HTML

Na to, aby Internet Explorer porozumel stránkam, musia byť napísané špeciálnym jazykom - MSHTML (Microsoft Hypertext Markup Language, častejšie sa používa skrátený názov - bez MS).

Tento jazyk je tvorený reťazcami - anglickými slovami uloženými medzi znakmi < a >. Veľmi používaný je napríklad reťazec <blink>. Vačšina reťazcov sa skladá z dvoch častí, jedna je <niečo>, a druhá je </niečo>. Druhá časť slúži na označenie konca textu ovplyvneného reťazcom. Napríklad ak na stránku dáte <blink>nejaký text</blink>, na stránke sa zobrazí "nejaký text", ktorý bude blikať (reťazec blink spôsobuje blikanie). O ďaľších reťazcoch vám poviem v budúcej časti, táto je na ukázanie základov.

Komplikácie - W3C, Firexoks a Opera

Nádherným Internetom, plným blikajúceho a poskakujúceho textu, bmp obrázkov a hudby (bgsound), ale otriasol príchod firefoksákov a akýchsi "štandardov", ktoré totálne rozvrátili Internet. A navyše si nejakí W3C, ktorí dokonca nemajú nič spoločné s Microsoftom, privlastnili HTML. Vymysleli nejaké "štandardy", aby Internet Explorer nevedel poriadne zobrazovať stránky, a priniesli do HTML hlúposti ako doctype, </head>, kódovanie, a vymysleli CSS, ktorému nerozumiem.
A "najlepší" prehliadač Firefox zobrazuje stránky úplne inak ako by som chcel. Nevie poriadne zobraziť stránky vytvorené v jednom z nejlepších editorov - Word. A ani Opera. Opera je vlastne úplne to isté ako Firefox, jediný rozdiel je v názve a logu.


Firefox je hnoj | stály odkaz

Komentáre

  1. :D
    Kedy bude pokracovanie?
    publikované: 05.04.2006 14:05:11 | autor: samuliak (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. spadla
    sieť :-)
    publikované: 05.04.2006 14:15:53 | autor: kaktus (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. pokracovanie
    pokracovanie bude coskoro, posledny tyzden som bol chory tak som nic nepisal
    publikované: 07.04.2006 16:18:19 | autor: mc_bizon (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014